Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

tło
reklama
Remonty Roku 2016 nagrodzone!
kalendarz 17/02 2017

Remonty Roku 2016 nagrodzone!

Nieruchomości / Wnętrze

Podczas tegorocznych targów BUDMA w Poznaniu odbyło się rozstrzygnięcie konkursu Remont Roku 2016.
 
Konkurs ruszył 15 stycznia ubiegłego roku, a zgłoszenia były przyjmowane przez kolejne 11 miesięcy. Prace konkursowe były przyjmowane w czterech kategoriach: Poddasze, Przebudowa, Termomodernizacja oraz Wnętrze. Warunkiem przystąpienia do konkursu było przesłanie zdjęć przed  wykonaniem prac remontowych i po nich oraz opisu inwestycji. Wszystkie zgłoszenia były rozpatrywane pod kątem wymogów wymienionych w regulaminie, takich jak funkcjonalność i estetyka, wpływ na poprawę jakości życia mieszkańców, poprawność techniczna oraz racjonalność ekonomiczna zastosowanych rozwiązań. Do konkursu zgłoszono ponad 700 remontów, z których wyłoniono po jednym zwycięzcy w każdej kategorii. Wszyscy laureaci otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 10 tysięcy złotych. Przyznano również sześć wyróżnień oraz jedno wyróżnienie specjalne poradnika „Zrób to Sam”. Zgłoszenia przesłane na konkurs reprezentowały niezwykle wysoki poziom, a wybór zaledwie kilku wyróżniających się prac był dla jury nie lada wyzwaniem. Wystawa, na której zaprezentowano wybrane realizacje, uświetniła targi BUDMA 2017 i stała się inspiracja dla osób planujących remont.
 

Zabytkowe poddasze w nowoczesnym stylu
 
Pierwszą nagrodę w kategorii Poddasze otrzymała adaptacja strychu zabytkowej kamienicy w centrum Gliwic. W miejscu niezagospodarowanej wcześniej przestrzeni powstało 115-metrowe mieszkanie przeznaczone dla rodziny z dzieckiem. Na dolnej kondygnacji znajdują się salon z aneksem kuchennym, dwie sypialnie, taras oraz łazienka z suchą sauną. Piętro przeznaczono na biuro. Inwestorami byli pani Bogna Skwarek oraz pan Mariusz Ostapowicz, który był jednocześnie wykonawcą inwestycji. Projekt adaptacji przygotował arch. Damian Kałdonek z biura architektonicznego PROjARCH.

Remont został doceniony przede wszystkim za efektowne i zgodne ze sztuką konserwatorską wykorzystanie trudnej przestrzeni w zabytkowej kamienicy, dzięki czemu przyczyniono się nie tylko do zmiany warunków mieszkaniowych inwestorów, ale również do poprawy stanu technicznego całego budynku. Białe ściany oraz jasne meble i podłoga w zestawieniu z elementami drewnianej konstrukcji tworzą przestronne, minimalistyczne wnętrze w stylu skandynawskim. Pomimo wąskiej gamy kolorystycznej oraz zastosowania chłodnych odcieni wnętrze jest przytulne i klimatyczne dzięki wykorzystaniu naturalnych materiałów.
 

Gospodarstwo XXI wieku
 
W kategorii Przebudowa zwyciężyła realizacja państwa Anny i Pawła Polochów z Leszna. Co ważne, byli oni jednocześnie inwestorami, projektantami oraz wykonawcami zgłoszonej do konkursu inwestycji. Prace remontowe polegały na całościowej przebudowie budynku gospodarczego i zaadaptowaniu go na budynek mieszkalny dostosowany do współczesnych potrzeb. Przebudowa odbywała się z dbałością o najdrobniejszy detal oraz z poszanowaniem dla historycznego charakteru i tradycji miejsca.

 
Nie rezygnując z sielskiego, spokojnego klimatu, właściciele przeprowadzili gruntowne prace remontowe obejmujące każdy element domu – od fundamentów aż po dach. Poddasze, które dawniej służyło jako skład zboża i wędzarnia, zostało przerobione na przestrzeń mieszkalną. Od strony wschodniej dodano przestronny taras zachęcający do relaksu. Inwestorzy postawili na odważne i nietuzinkowe rozwiązania. Wszystkie pomieszczenia na parterze zostały połączone, przez co powstała otwarta przestrzeń ze strefą wypoczynku oraz kuchnią. Łazienka, której pierwotnie nie było w budynku, została wydzielona w środkowej części domu. Pomimo tak gruntownych zmian udało się podkreślić historyczne detale budynku. Zastane prostokątne okna zastąpiono łukowatymi, dopasowanymi do oryginalnego kształtu nadproży. Powierzchnia okien została powiększona, aby do wnętrza wpadało więcej światła. Zrezygnowano z ocieplenia budynku, które zasłoniłoby starą ceglaną elewację. We wnętrzu postawiono na klimatyczne detale, takie jak surowa cegła oraz ręcznie robiony przez właściciela dębowy stół.

Ciepłe wnętrze o każdej porze roku

Zwycięzcy konkursu Remont Roku 2016 w kategorii Termomodernizacja, państwo Małgorzata i Zbigniew Chabowscy ze Szczecina, spełnili swoje marzenie o sielskim, klimatycznym zaciszu, poddając renowacji dom z 1936 roku. Właściciele zaadaptowali poddasze, ocieplili dach, ściany i podłogę, wymienili okna oraz wyposażyli dom w urządzenia wykorzystujące odnawialne źródła energii. Jak podkreślają, większość prac wykonali samodzielnie.

Niemal stuletni dom ze względu na swój stan wymagał gruntownej renowacji. Podczas prac remontowych właściciele postanowili zmienić układ ścian działowych, aby dopasować plan pomieszczeń do swoich potrzeb. Zaadaptowali również poddasze, zyskując przy tym dodatkową przestrzeń mieszkalną. Poza kwestiami aranżacji przestrzeni inwestorzy zadbali też o odpowiednie ocieplenie budynku oraz wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. Woda ogrzewana jest przez kolektory słoneczne, energię produkuje system fotowoltaiczny, a ogrzewanie podłogowe zasila pompa ciepła. Pomimo gruntownych prac remontowych zachowano elementy podkreślające charakter budynku. Inwestorom udało się zachować wiekową więźbę, która stała się oryginalną ozdobą poddasza.

Szczęśliwi właściciele podkreślają, że prace remontowe to nie tylko ciężka praca fizyczna, ale również sztuka kompromisów oraz ogromna radość, jaką daje każdy ukończony etap budowy.

Eklektyczny apartament

Aranżacja wnętrz to nie tylko dobieranie mebli i dodatków. Czasem wiąże się z gruntownymi pracami remontowymi. Tak było w przypadku zwycięskiej realizacji w kategorii Wnętrze. Mieszkanie w budynku wielorodzinnym w Jeleniej Górze zostało poddane przeróbkom budowlanym, dzięki czemu odpowiada wszystkim potrzebom mieszkańców. Inwestorzy, Karolina i Stuart Hartowie, we współpracy z projektantem, arch. Wojciechem Drajewiczem, oraz wykonawcą, Andrzejem Hajcem, stworzyli nowoczesne, przyjazne lokatorom wnętrze, zachowując jednocześnie klimat zabytkowej kamienicy.

Prace budowlane polegały przede wszystkim za zmianie planu mieszkania poprzez wyburzenie niektórych ścian i wstawienie nowych. Dzięki temu możliwa była zmiana funkcji pomieszczeń. Ponadto zostały wymienione okna oraz stiuki, a drzwi i podłogę poddano renowacji. Zabytkowy parkiet, łukowe nadproża oraz ściany z czerwonej cegły podkreśliły historyczny charakter wnętrza. Podobny efekt dało zastosowanie stiuków i sztukaterii, które – przed długie lata niedoceniane – przeżywają swój renesans i są obecnie chętnie wybieranym detalem wykończeniowym nadającym wnętrzu indywidualny charakter. Elementy te zostały zestawione z nowoczesnymi, minimalistycznymi meblami. Wąska, stonowana gama kolorystyczna przełamana gdzieniegdzie mocnym akcentem sprawia, że wnętrze jest przejrzyste i przestronne, ale w żadnym wypadku nie monotonne. Pomimo połączenia pozornie skrajnie różnych stylów wygląda harmonijnie i spójnie.

Realizacje zgłoszone do konkursu Remont Roku 2016 cechowała duża różnorodność, ale wszystkie prezentowały bardzo wysoki poziom projektowy oraz wykonawczy. Oryginalne aranżacje i nietuzinkowe rozwiązania z pewnością będą podpowiedzią i inspiracją dla tych, którzy rozpoczynają lub dopiero planują remont. Osoby te gorąco zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej konkursu www.remontroku.pl, gdzie można zobaczyć wszystkie realizacje i już niedługo znaleźć informacje dotyczące edycji 2017.

Laureaci konkursu Remont Roku 2016:

W kategorii Poddasze
BOGNA SKWAREK I MARIUSZ OSTAPOWICZ – nagroda główna
Paweł Chudzicki i Agnieszka Stryczek – wyróżnienie

W kategorii Przebudowa
ANNA POLOCH I PAWEŁ POLOCH – nagroda główna
Monika i Jacek Rubikowie – wyróżnienie
Waldemar (nazwisko znane redakcji) – wyróżnienie

W kategorii Termomodernizacja
MAŁGORZATA I ZBIGNIEW CHABOWSCY – nagroda główna
Paulina i Jarosław Michalscy – wyróżnienie
Zuzanna i Jacek Nędzowie – wyróżnienie

W kategorii Wnętrze
KAROLINA I STUART HARTOWIE – nagroda główna
Karol Janus i Magdalena Szetelnicka – wyróżnienie

Wyróżnienie szczególne poradnika „Zrób to Sam”
Magdalena i Grzegorz Baczewscy

RED

Źródło: Murator

 

Zobacz podobne artykuły:

WP/TX – nowość kąpielowa od SANPLAST
kalendarz 14/06 2017

WP/TX – nowość kąpielowa od SANPLAST

Wnętrze / Łazienka

2017.06.14

SANPLAST SA wprowadził do asortymentu– funkcjonalne wanny prostokątne serii TX. Charakteryzują się one ciekawym wyglądem oraz przestronnością. Ich nienarzucający się kształt łatwo wkomponuje się zarówno do mnie...
Co oznaczy odnawiać łazienkę metodą „wanna w wannie”?
kalendarz 23/02 2017

Co oznaczy odnawiać łazienkę metodą „wanna w wannie”?

Wnętrze / Łazienka

2017.02.23

Na taki typ remontu decyduje się coraz więcej Polaków. Do tej pory na taki krok zdecydowało się ponad 25 tys. osób, z tego w zdecydowanej większości osoby starsze i wynajmujące mieszkania. Na czym on polega?
Kalejdoskop wrażeń
kalendarz 17/02 2017

Kalejdoskop wrażeń

Wnętrze / Łazienka

2017.02.17

Kolekcja płytek ściennych dla osób, które cenią nietuzinkowe rozwiązania i dostrzegają więcej, niż przeciętny człowiek. Enya to nie tylko dynamiczna grafika, ale też dyskretny urok delikatnej struktury.
Najnowsze artykuły:
Nietypowe projekty z wykorzystaniem kominka

Nietypowe projekty z wykorzystaniem kominka

Wyposażenie

2017.04.24

Kominek w salonie to uniwersalny i klasyczny sposób na zbudowanie wyjątkowej atmosfery w domu.
Zabawa geometrią. Kolekcja płytek Orrios/Orrion

Zabawa geometrią. Kolekcja płytek Orrios/Orrion

Wyposażenie / Dekoracje

2017.03.01

Kolekcja Orrios/Orrion to połączenie dwóch najgorętszych trendów we wzornictwie: surowej stylistyki cementu z intensywnymi geometrycznymi dekoracjami. Fantazyjne wzory płytek pozwalają na dużą swobodę w projektowani...
Stylowa oprawa i doskonały dźwięk

Stylowa oprawa i doskonały dźwięk

Wyposażenie / Sprzęt

2017.03.01

Wieża KM 1908 przykuwa wzrok nie tylko z powodu designu.

Bądź na bieżaco! Zapisz się do newslettera.